Workshop handlezen gepubliceerd in vriendin nr 53 29 dec. 2009.

Je handen kunnen je veel vertellen over je leven.
Vriendin's Lydia woonde een workshop handanalyse bij

 

Koffie, thee, koekjes & zeven vrolijke vrouwen

"Ga ik de loterij winnen?" "Wanneer komt mijn prins op het witte paard?' Het zijn vragen die Mieke van Ooik, deskundige op het gebied van handanalyse, vaak gesteld worden. Zo ook deze avond, bij de work­shop die ze geeft aan een hechte vriendinnengroep. Maar Mieke begint met de mededeling dat de toekomst voorspellen er echt niet inzit. De toekomst staat namelijk niet vast, is haar nuchtere visie. Handanalyse is vooral een manier om zelfkennis te krijgen. Je kunt er je zwakke en sterke punten en de kansen die zich in je leven voordoen mee ontdekken. Hoe je daarop reageert, dat is aan jou.


Kneepjes
Deze nuchtere introductie bevalt mij wel. Mieke is een spontane, enthousiaste vrouw uit Amersfoort. Ooit was ze management­assistent. Via een vriendin belandde ze bij een cursus handlijnkunde. "Al na een paar lessen werd ik gegrepen," vertelt ze. "Daarna heb ik besloten de vijfjarige opleiding te volgen aan de Academie voor antropodynamica - mensontwikkeling in gewone bewoordingen. Een intensieve studie waar ze alle kneepjes van het handanalysevak tot in detail leerde. Ze leest nu regelmatig handen op beurzen en geeft workshops.
En hier zitten we dan, in de mooie woon­kamer van Mieke. Koffie, thee, koekjes, dropjes en zeven vrolijke vrouwen.
Het blijkt dat we heel de hand heel grondig gaan bestuderen en niet alleen de handlijnen, waar ik vanuit ging. We beginnen met de manier waarop mensen elkaar de hand schudden. Iemand die een heel stevige hand geeft, is dominant, vertelt Mieke. Mensen met een slap handje laten liever niet veel van zichzelf zien. Dan vraagt ze ons onze handen te vouwen. Welke duim ligt er bovenop? Bij mij is dat de linkerduim: dit staat voor creatief en intuïtief zijn. Als je je rechterduim boven hebt, ben je praktischer.


Duim
"De rechterhand," gaat Mieke verder, "vertelt hoe je in je leven overkomt, je reactie op huidige gebeurtenissen, je talenten enje mogelijkheden. De linkerhand toont emotionele herinneringen en geërfde eigenschappen. We gaan nu vooral de rechterhand bestuderen. Als eerste is daar de duim: de aanvoerder. De duim heeft te maken met de motivatie iets in je leven neer te zetten." We plaatsen de hand met de palm naar boven op tafel en leggen de duim langs de wijsvinger. Bij mij komt hij tot het midden van het onderste kootje van de wijsvinger. Da's mooi: ik blijk goed in balans. Als je een lange duim hebt, ben je weliswaar een echte doorzetter, maar heb je kans om als een drammer over te komen. Met een korte duim heb je weinig daadkracht. Mij valt meteen op dat mijn duim links veel korter is, die komt amper tot het begin van mijn wijsvinger. "Ben je vroeger misschien gepest?" vraagt Mieke. De duim maakt voor haar duidelijk dat mijn persoonlijkheid en daadkracht toen niet vrij naar buiten kon komen. Nee, gepest ben "ik niet, maar haar algemene indruk klopt wel.
Nu kijken we naar de kootjes. Als de kootjes van je duim ongeveer even groot zijn,wil dat zeggen dat plannen en uitvoeren in evenwicht is. Bij al deze uitleg zit iedereen naar zijn eigen handen én naar die van anderen te kijken. Er klinken volop uitroepen van verbazing: "Wat heb jij lange vingers zeg!" of: "Wat heb jij kleine nageltjes!" Het is duidelijk, deze vriendinnengroep kijkt opeens met heel andere ogen naar elkaar. We gaan over naar de hele hand. We meten de lengte van de vingers ten opzichte van de hand, met speciale meetapparaatjes. Bij mij is mijn hand net zo breed als mijn middelvinger lang is. "Goh, wat ben jij in balans zeg," grapt Mieke quasi ontzet. Wie korte vingers heeft, is impulsief, wie lange vingers heeft, kan lang blijven hangen in het denken. Ook je knokkels zijn van invloed: dunne korte vingertjes tonen aan dat de impulsiviteit niet wordt afgeremd; dat kan duiden op adhd-gedrag. Qua handvorm blijken er zeven basishandvormen. Veel van de aanwezige vrouwen hebben een vierkante hand: zij zijn goed in organiseren. De meesten vinden dit inderdaad heel treffend. Ik blijk conische handen te hebben; een dennenappelvorm. Ik zou kunstzinnig zijn, met een groot invoelend vermogen. Mijn praktische kant is minder ontwikkeld en tja, dat kan ik niet ontkennen.

 


Vingers
Op naar de wijsvinger, die de Jupitervinger heet. Alle onderdelen van de hand blijken namelijk vernoemd naar de planeten. Net als astrologie is handanalyse al duizenden jaren oud. Al vijfduizend jaar geleden werd het in China beoefend, later kwam het vooral voor in het Verre en Midden-Oosten. Pas in de tijd van de kruistochten werd het in West-Europa geïntroduceerd. Maar de rooms-katholieke kerk was er streng tegen. Daardoor werd het lang in het geheim uitgeoefend, door zigeuners bijvoorbeeld. In de negentiende eeuw maakte de handanalyse weer haar opmars, doordat de bekende psychiater Jung zich ervoor interesseerde.


Kootjes
De vele lange Jupitervingers aan onze tafel verraden dat er in de groep veel controlefreaks zijn. Veel meiden knikken bevestigend. Een korte Jupitervinger zou juist op onzekerheid wijzen. De middelvinger - Saturnus - slaan we even over, deze staat voor bezinning en reflectie, maar gaat pas een grote rol spelen als je de vijftig gepasseerd bent. De Apollo­(ring)vinger zegt iets over je vermogen om van het leven te genieten zoals het komt. Wat grappig is: wanneer Mieke iets over één van de vrouwen zegt, kijkt diegene nogal bedenkelijk, maar de anderen roepen vaak: "Ja, dat past helemaal bij je, hoor!" De sfeer binnen de groep is goed tot hilarisch. Mieke had al aangegeven dat dit soort workshops het leukste zijn onder vriendinnen, omdat er veel herkenning optreedt. De pink - de Mercuriusvinger ­heeft met communicatie te maken. Iemand met een lange pink kan oeverloos aan het woord blijven. Iemand met een kleine pink zegt juist weinig, of praat wel, maar met weinig inhoud. Een korte pink kan ook wijzen op faalangst.
Nu hebben we alle vingers gehad, maar we blijken er nog lang niet te zijn. Ieder kootje heeft namelijk ook apart iets te zeggen, net als je knokkels, de vorm van je vingertoppen en je nagel. Mieke stipt her en der wat aan, maar kan niet overal op ingaan. Niet zo vreemd, haar eigen studie duurde niet voor niets jarenlang. Een handanalyse is nu eenmaal erg complex. Meestal wordt er een afdruk op papier gemaakt, zodat iemand niet een uur lang zijn open hand hoeft te tonen. Zo'n afdruk heeft ook als voordeel dat er veel meer lijnen zichtbaar zijn dan normaal; veel kleine lijntjes zie je anders niet, maar hebben wel een betekenis. Eerst gaat Mieke nog in op de verschillende bobbels en heuvels in de handpalm. Zo is er de venusheuvel- "Nooit geweten dat ik er twee had," grapt iemand - die iets zegt over de mate waarin je houdt van mooie dingen. Bij schoonheidsspecialistes is deze heuvel vaak goed ontwikkeld. Dan is er nog de Marsheuvel, de Jupiterheuvel, enzovoort. Waar dat allemaal voor staat? Ik kan het gewoon niet meer bijhouden. Wat een informatie. We pauzeren dan ook even en daarna maakt Mieke een rondje om bij iedereen persoonlijk de lijnen in de handpalmen te bekijken. Ze neemt hiervoor een vergrootglas mee. Ze ontdekt hierbij interessante dingen. Bij een van de vrouwen ontbreekt een stukje van de hoofdlijn, was er soms iets met haar als baby? Ja, er was een zeer moeizaam begin, dat uitmondde in een keizersnede. Dezelfde vrouw heeft emigratieplannen. Mieke ziet dat ze toch nog banden blijft houden met Nederland - inderdaad, er wordt een woning aangehouden hier ­omdat de levenslijn geen duidelijke aftakking heeft. Bij de jongste van ons clubje ziet ze dat ze erg naar een relatie verlangt. Dat klopt. Mieke vreest dat ze nog even geduld moet hebben. Maar zeker is dat niet, relatielijnen kunnen ook voor vriendschappen staan, er is geen absolute waarheid te zeggen.


Palm
Mieke legt bij iedereen iets uit, maar gaat er niet te diep op in. "Ik zorg ervoor dat het niet te zwaar wordt. Dat kunnen persoonlijke consulten wél zijn. Onlangs nog, op een beurs. Toen was er een vrouw in tranen doordat we al gauw op het verlies van een kind kwamen. Hier gaat het meer om het entertainment en om mensen kort te laten proeven van de handanalyse. Wie wil, kan later een echt consult doen."
Tot slot bestudeert ze de lijnen in mijn handpalm. Wat bizar: mijn venusgordel is sterk ontwikkeld. Dat betekent dat ik spiritueel ben aangelegd en er grote kans is dat ik daar in de toekomst nog van alles mee ga doen. Ik moet lachen, want dit past totaal niet bij mij. Ik ben bloedje nuchter en heb weinig op met alle vormen van zweverigheid. Maar het kan ook betekenen dat ik erg sociaal ben aangelegd, wat onderschreven wordt door de lengte en de curve van mijn hoofdlijn. Hier duikt weer de hoge invoelendheid op en dat klopt wel. Het past ook goed bij mijn beroep als journalist, waarbij ik op een meelevende manier met persoonlijke onderwerpen moet omgaan.

 


Boodschap
We sluiten af met het trekken van een kaart, die nog een boodschap voor ons heeft. Wel heel toevallig is dat juist de vrouw die hoopt dat haar prins binnenkort zal aankloppen, de kaart met het woord 'geduld' krijgt. Al met al was het een boeiende, leerzame workshop die een zee aan informatie bood en liet zien hoe diepgaand een handanalyse is. Twee uur eraan snuffelen is eigenlijk te kort, daardoor blijft het een beetje aan de oppervlakte, maar het was wel een gezellige avond. En wat zijn er toch veel mogelijkheden om je karakter te doorgronden, want Mieke vertelt op de valreep nog over het bestaan van gezichtsanalyse.
Maar voorlopig is dit voor mij voldoende en met beide handen pak ik zorgvuldig mijn tas in. Want hoe nuttig ook als informatiebron, voor mij zijn ze toch vooral handig als praktisch gereedschap.